Strava astronautů je už mnoho let vyvíjena a musí splňovat velmi přísná kritéria. Astronauti si nemohou diktovat, co budou konzumovat. Strava musí mít specifický tvar i složení, aby astronautům dodala dostatek kalorií, byla zdravotně nezávadná a zároveň obsahovala všechny potřebné živiny. (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, minerální látky a stopové prvky). Kromě klasické stravy a užívají astronauté silně koncentrované doplňky stravy na doplnění vitamínů, zvýšení testosteronu nebo zlepšení mozkové aktivity.
Dopravit každý kilogram potravin na vesmírné stanice stojí desítky tisíc dolarů, proto se s jídlem neplýtvá a je vytvořené tak, aby se jen tak nezkazilo. NASA má pro výzkum a výrobu jídla pro astronauty vlastní výzkumné zařízení, které se jmenuje Texas A&M University’s AgriLife Research.
HACCP byl vyvinut NASA
Víte, kdo vytvořil současné standardy bezpečnosti potravin? Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) je systém, kterým se musí řídit ve většině zemí (včetně zemí EU). Původně byl navržen a aplikován na žádost NASA v 60. letech 20. století v USA s cílem předcházet nemocem astronautů. Je nemyslitelné, aby dostal astronaut otravu z jídla nebo po něm trpěl nevolností, proto se vytvořily přísné standardy, které se nakonec aplikovaly nejen pro jídlo pro astronauty, ale i pro běžné výrobce potravin.
Zajímavé informace o vesmírném jídle
Vesmírné jídlo vypadalo ještě před několika desítkami let zcela odlišně, vyrábí se tak, aby zabralo co nejméně místa a hlavně, aby nedrobilo, drobky poletující po vesmírné stanici by mohly představovat velké problémy. Mnoho času zabral například výzkum vhodných obalů pro vesmírné jídlo. NASA používá speciální obaly zvané „bulk overwrap bag“ (zkráceně BOB). Je zajímavé, že u ruských astronautů jsou stále populární plechovky s jídlem.